تحولات لبنان و فلسطین

مشاور امنیت ملی آمریکا در تلاشی مذبوحانه برای تقویت روابط، بازگرداندن نفوذ رو به زوال کشورش در منطقه "خاورمیانه" و احیای پروژه تشکیل مجدد یک جبهه منطقه‌ای سفرش را به ریاض آغاز کرده است.

تلاش مذبوحانه دیپلماتیک آمریکا برای احیای روابط با عربستان

به گزارش قدس آنلاین؛ روزنامه رای الیوم نوشت، ایالات متحده با حماقت، قلدری و کوته فکری خود کم کم متوجه شده است که عربستان، متحد سنتی نزدیک به ۸۰ سال خود را از دست داده است و اکنون پس از اینکه رهبری جوان عربستان به ایالات متحده پشت کرده، از شرق به چین و از شمال به روسیه روی آورده، روابطش را با همسایه خود ایران احیا کرده و بزرگترین برگ اخاذی آمریکا یعنی ایجاد فتنه سیاسی و دینی میان ریاض و تهران را کنار زده، واشنگتن می‌خواهد روابطش را با ریاض بازیابی کند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا که روز شنبه عازم ریاض شد هیچ پیشنهاد وسوسه کننده‌ای در آستین ندارد تا عربستان را به روابط تبعیتی با واشنگتن برگرداند، او حتی اهرم فشاری در دست ندارد که ریاض را برای کنار گذاشتن متحدان جدید خود چین و روسیه و نپیوستن به گروه بریکس و سازمان همکاری اقتصادی شانگهای تحت فشار قرار دهد و به همین دلیل است که نمی‌توان انتظار داشت سالیوان یا همکارش آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا موفقیت ملموسی داشته باشند و احتمالا چیزی جز تعارفات سنتی و لبخندهای سرد در ریاض پیدا نکنند.

عربستان سعودی به سرعت در حال تغییر است و دیگر اسیر ائتلاف‌های سنتی قدیمی با غرب نیست و اکنون منافع خود را بر منافع دیگران ترجیح می‌دهد. خالد الفالح، وزیر سرمایه‌گذاری عربستان دو روز پیش در حاشیه یک کنفرانس بین‌المللی به این واقعیت اذعان کرد و گفت: رابطه عربستان سعودی با آمریکا به قیمت روابط ریاض با بقیه کشورها نخواهد بود و تصمیمات آن بر اساس منافع خودش خواهد بود.

رهبری کنونی عربستان بر اساس خوانش صحیح از تحولات جهانی، به خوبی می‌داند که منافع کنونی و آینده‌اش در گرو ائتلاف رو به رشد اقتصادی، راهبردی و نظامی چین و روسیه است که در حال ایجاد نظم نوین جهانی به ضرر نظم جهانی در حال فرسایش آمریکا - اروپا است؛ این هماهنگی در زمینه انرژی با مسکو است که جلوی افزایش قیمت نفت و گاز را گرفت و این استقبال از چین است که حجم صادرات عربستان به پکن را سالانه به بیش از صد میلیارد دلار رسانده است. به همین دلیل است که عربستان سعودی درخواست پیوستن به گروه «بریکس» را داد که به رقیب قدرتمندی برای گروه هفت آمریکایی و ائتلاف غربی «ناتو» تبدیل شده است.

از قضا، دولت رژیم صهیونیستی اکنون از طریق افشاگری مطبوعاتی تبلیغ می‌کند که این سفرهای مقامات آمریکایی به عربستان با هدف احیای امیدهای این رژیم برای عادی سازی روابط با عربستان سعودی، پیوستن این کشور به توافق ابراهیم و هرگونه تلاش آمریکا برای نابودی برنامه‌های هسته‌ای ایران است. اگر آمریکا نتواند روابط خود با عربستان را به ۲۵ سال قبلی خود بازگرداند، می‌تواند عربستان را وادار به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی کند؛ دولتی که در حال مرگ است، با یک جنگ سیاسی داخلی و عملیات مقاومت مسلحانه مواجه است که ثبات و امنیت داخلی آن را بی‌ثبات کرده، ناتوانی و شکست گنبدهای آهنین آن را برملا کرده و باعث شده، صهیونیست‌ها سرمایه خود را از اراضی اشغالی خارج کرده و در جستجوی جایی امن برای سرمایه گذاری باشند؟

در نگاه بسیاری از تحلیلگران، رهبری عربستان، دولت رژیم صهیونیستی و قبل از آن دولت آمریکا را فریب داد، وقتی که با دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا همراه شد و ادعا کرد موافق عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است و همزمان با تحکیم روابط با پکن، مسکو و تهران دنبال جایگزین گشت.

بسیاری از شاخص‌ها تأیید می‌کنند که ما با «عربستان جدید» روبرو هستیم که کاملاً با عربستان قدیم که بر پایه‌های نظریه «نفت در برابر حفاظت» استوار بود، متفاوت است. وقتی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، رئیس سالیوان و بلینکن در جریان سفرش در تابستان ۲۰۲۲ به ریاض نتوانست این کشور را به آغوش آمریکا بازگرداند و به صورت تحقیر آمیز و بدون انعقاد حتی یک قرارداد تسلیحاتی یا تجاری بازگشت و با استقبال و خداحافظی سردی روبرو شد، آیا این دو می‌توانند موفقیتی داشته باشند؟

وضعیت فعلی ایالات متحده و دولت آن و روابطش با ریاض که به سرعت در حال تغییر است، مصداق فردی است که به حج می‌رود در حالی که مردم از آن باز می‌گردند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.